Davetli Konuşmacılar

 

DAVETLİ KONUŞMACILAR


 

Prof. Dr. Reşat ULUSAY

1952 doğumlu Reşat Ulusay, Lisans ve mühendislik jeolojisi konusundaki Y. Lisans derecelerini Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden alarak 1975 yılında Jeoloji Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu.  Doktora çalışmasını ise, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde Mühendislik Jeolojisi-Jeoteknik konusunda yaparak 1991’de Doktor unvanını aldı. 


Reşat Ulusay’ın başlıca ilgi alanları mühendislik jeolojisi, kaya mekaniği ve mühendisliğ ve zemin mekaniği alanlarında yoğunlaşmış olup, özellikle şev ve pasa yığınlarının stabilitesi, açık işletme şev tasarımı, jeoteknik amaçlı laboratuvar ve arazi deneyleri, kaya kütlelerinin mühendislik karakterizasyonu ve kaya kütlesi snıflama sistemleri, tarihi alanlardaki kaya yapılarıyla ilgili yer-mühendisliği çalışmaları, jeoteknik saha inclemeleri, deprem kaynaklı zemin duraysızlıkıları ve azalım ilişkileri konularında çalışmaktadır.


Haziran 1975 ve Aralık 1995 arasında burslusu olduğu Maden Tetkik ve Arama (MTA) Enstitüsü’nde görev yapan Reşat Ulusay, başlangıçta radyoaktif minerallerin aranması projesinde görev aldıktan sonra bir Birleşmiş Milletler Projesi kapsamında İngiltere’de Golder and Hoek Associaties tarafından verilen maden jeoteknolojisi konulu eğitimi almış ve MTA Ensititüsü’nde “Kaya ve Zemin Mekaniği Birimi ve Laboratuvarı”nın kurulmasında görevlendirilmiştir. Bu süreç içinde çok sayıda jeoteknik amaçlı MTA projelerinde mühendis, proje yüürütücüsü, Kaya ve Zemin Etüdleri Birim Şefi ve Joeteknik Projelerinden Sorumlu Daire Koordinatörü olarak görev yapmıştır. 1994 yılında Doçent olan Reşat Ulusay, Aralık 1995’ten itibaren emekli olduğu Eylül 2019’a kadar Hacettepe Üniverstesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2000 yılında Profesörlüğe atanan Reşat Ulusay, Hacettepe Üniversitesi’deki görevinin yanı sıra ayrıca ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak 1992 ve 2015 yılları arasında ders vermiştir. Reşat Ulusay ayrıca, 21 Yüksek Lisans ve 13 Doktora tezinin danışmanlığını yaparak bu tezleri tamamlamıştır.


Reşat Ulusay 217’si uluslararası ve 87’si ulusal dergilerde ve kongre kitaplarında basılmış makale ve bildirinin, dört uluslararası kitap bölümünün, kaya mekaniği ve jeoteknik konularında yazılmış Tütkçe dört kitabın, yer mühendisliği ve kaya mekaniği konularında hazırlanmış iki teknik sözlüğün  yazarı ve/veya yazarlarından biri olup, ayrıca  Uluslararası Kaya Mekanği ve Kaya Mühendisliği Birliği (ISRM)’nin kaya mekaniği deney yöntemleriyle ilgili iki kitabından birinin Eş-Editörü, diğerinin Editörü ve ISRM kongrelerinden birinin bildiriler kitabınının Editörü’dür.  Reşat Ulusay ayrıca Ocak 2019 ile Ocak 2021 arasında 2 yıl süreyle Uluslararası Mühendislik Jeolojisi Birliği’(IAEG)’nin bilimsel yayın organı olan "Bulletin of Engineering Geology and the Environment" dergisinin Eş-Baş Editörlüğü’nü yapmış ve ayrıca  IAEG Yönetim Kurulu’nda görev almıştır. 


2019-2023 dönemi için Uluslararası Kaya Mekaniği ve Kaya Mühendisliği Birliği (ISRM)’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Prof. Ulusay, bu görevine devam etmektedir. Ayrıca 2006 başından bu yana ISRM’nin Deney Yöntemleri Komisyonu’nun Başkanlığını da yürüten Ulusay, 2008’den bu yana ISRM Tasarım Yöntemleri Komisyonu’nun da üyesidir. Prof. Ulusay 2014’te “8nci Çevrimiçi ISRM Dersi”ni vermiş, 2015’te “Ömür Boyu ISRM Üyesi” ödülünü almış olup, mühendislik jeolojisi alanında yapmış olduğu katkılar nedeniyle de Uluslararası Mühendislik Jeolojisi Birliği (IAEFG) tarafından verilen "Hans Cloos Medal" ödülünü 2016 yılında almıştır. Ulusay ayrıca uzun yıllar Mühendislik Jeolojisi Türk Milli Komitesi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmış ve daha sonra Mühendislik Jeolojisi Derneği’nin kuruluşunda Kurucu Başkan görevini de üstlenmiştir. Bir süre Kil Bilimleri Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu’nda da görev yapmış olan Ulusay, dört yıl süreyle Türkiye Deprem Konseyi Üyeliği ve daha sonra da yedi yıl süreyle Başbakanlık Deprem Danışma Kurulu üyeliği görevlerinde de bulunmuştur. Reşat Ulusay 2018’den bu yana Çin’deki Northeastern Üniversitesi’nde ve 2020’den bu yana da Makedonya’daki Ss Cyril and Methodius Üniversitesi’nde Misafir Profesör olarak lisans üstü ders vermektedir.

 

Prof. Dr. Asiye Safa ÖZCAN

Prof. Dr. Asiye Safa ÖZCAN, 1990 yılında Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesinden mezun olmuştur. Kimya alanında; 1993 yılında Anadolu Üniversitesinde Yüksek Lisans ve 1997 yılında Leeds Üniversitesinde Doktora çalışmalarını tamamlayarak mezun olmuştur. Prof. Dr. ÖZCAN, 2012 yılında Profesörlüğe yükseltilerek atanmış ve halen bu görevini Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Anabilim Dalında sürdürmektedir.

Prof. Dr. ÖZCAN’ın bilimsel çalışmaları; adsorpsiyon, adsorban karakterizasyonu, hibrit adsorban üretimi, kirlilik giderimi, killerin modifikasyonu, süperkritik karbondioksit ortamında çözünürlük ve tekstil kumaşlarının boyanması, süperkritik ekstraksiyon, süperkritik ortamda silika mikroküre sentezi, farklı mikroküre ve boncuk yapılarına ilaç aktif madde adsorpsiyonu ve salımı alanlarındadır. Bu alanlarda 51’i SCI kapsamındaki dergilerde olmak üzere toplam 53 adet bilimsel makalesi, uluslararası kongre/sempozyumlarda sözlü veya poster olarak sunulmuş 40 bildirisi, uluslararası kongrelerde oturum başkanlığı ve bilim kurulu üyeliği, yurt dışında bir adet kitap bölümü yazarlığı, yurt içinde 1 adet kitap editörlüğü ve 5 adet kitap bölümü yazarlığı bulunmaktadır.

Prof. Dr. ÖZCAN, özellikle "süperkritik ortamda boyama ve adsorpsiyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle 2010 yılında TÜBİTAK “Bilim Teşvik Ödülü”nü almıştır. ELSEVIER yayınevinden 2004-2007 yılları arasında 2 adet makalesi de en çok atıf alan makale ödülünü almıştır. Ayrıca 2012-2015 yılları arasında TÜBA Assosiye üyeliği yapmıştır. Prof. Dr. ÖZCAN, “Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk Araştırmacı” listesine giren bilim insanıdır. Özellikle killerin kirlilik gideriminde kullanımı ile ilgili bilgi birikimine sahip olan Prof. Dr. ÖZCAN, 19. Ulusal Kil Sempozyumuna önemli katkı sağlayacaktır.

Doç. Dr. Ayşe TUNALI

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu şirketinde Teknik Müdür olan Doç Dr. Ayşe TUNALI Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği mezunudur. Seramik Hammaddeler ile ilgili yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldığı 6 adet tamamlanmış TÜBİTAK-TEYDEB 1501 projesi, 6 adet SCI indeksine giren dergilerde yayınlanan makalesi ve patentleri vardır. Sahada seramik hammaddeleri olarak kullanılan killer ile ilgili deneyim ve bilgi birikimine sahip olan Doç. Dr. TUNALI 19. Ulusal Kil Sempozyumu’na önemli katkı sağlayacaktır.

Dr. Ilgaz NACAKOĞLU

Dr. NACAKOĞLU 1963 yılında Kütahya'da doğdu. Orta ve lise eğitimini Konya Anadolu Lisesi’ninde tamamladıktan sonra, 1987 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Zorunlu hizmetini Bingöl ili Sağlık Müdür Vekili olarak tamamladı. Daha sonra İzmir’in Çeşme ilçesine atandı ve 34 yıl burada görev yaptı. Son 25 yıldır kaplıca hekimliği ve kaplıca turizmi konusunda araştırma ve çalışmalar yapan Dr. NACAKOĞLU, onlarca ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, çalıştay ve fuarlara katıldı. 2019 yılında Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; Doğal, Bitkisel, Kozmetik Ürünler ABD’da doktora programına başladı. Halen tez çalışmalarını sürdürmekte olup jeolojik ve biyolojik olaylar sonucu oluşan organik ve inorganik maddelerin oluşturduğu çamurların banyo, paket ve tampon şeklinde uygulanmalarıyla yapılan tedavi yöntemi olan peloidoterapi / peloterapi üzerine yayınlanmış bilimsel makaleleri mevcuttur. Aynı zamanda TURKAP (Turizm Kaplıca ve Klinik Kür Merkezleri Derneği) Başkanı olan Dr. NACAKOĞLU, ülkemizdeki termomineralli su ve çamurların genel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi vererek jeotermal kaynakların hastalıkların tedavisinde kullanım alanlarına yönelik uygulamalarını değerlendirebilecek bilgi birikimine sahiptir. Kil Bilimleri Derneği üyesi olarak çalışmalarını sürdürmekte olup, Türkiye’deki jeotermal kaynakların sağlık ve termal turizm kapsamında değerlendirilebilmesi için mevcut kaynakların ulusal ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması ile ilgili deneyimi 19. Ulusal Kil Sempozyumu’na önemli katkı sağlayacaktır.

 

 

 

Kurullar ve Davetli Konuşmacılar

Kurullar
Davetli Konuşmacılar